PROFESSIONAL PROFILE


OUR ENT SURGEON'S PROFILE


Dr Mazita Ami obtained her medical degree (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery and Bachelor of Obstetrics) from the Queen’s University of Belfast in United Kingdom in July 1999. She returned home to Malaysia upon graduation and worked in Universiti Kebangsaan Malaysia Medical Centre. She later joined the Department of ORL-HNS (ENT Department), UKM as trainee lecturer and completed the four-year residency training in Masters of Surgery (Otorhinolaryngology- Head & Neck Surgery). She was an outstanding student and received the Marhakim Award. She was also conferred the Schering Plough Young Investigator’s Award for her thesis on patients with tinnitus.

Upon completing her training, she continued to serve as a Senior ENT Lecturer and Surgeon at the Department of ORL-HNS, UKM. During her service with UKM, she was involved in various academic and administrative committees as well as research work and training of undergraduate and postgraduate students. She was actively involved in the UKM Cochlear Implant Team, Newborn Hearing Screening Committee and Bone Anchored Hearing Aid Committee, to name a few. She also conducted the Vertigo and Tinnitus Clinic in UKMMC. She takes special interest in cochlear implant surgery, ear canal reconstruction and bone anchored hearing aid surgery. She is an accredited Specialist in ENT-Head & Neck Surgery by the National Specialist Register. She is also duly registered with the Malaysian Medical Council and the Academy of Medicine Malaysia.

Dr Mazita has authored or co-authored more than 30 peer-reviewed scientific ENT related articles in international medical journals including book chapters on nasopharyngeal carcinoma and obstructive sleep apnea. She has been invited as a speaker in numerous ENT workshops and conferences. Furthermore, she is an Editorial Board Member for the Journal of Surgical Academia and is also a reviewer for the Malaysian Journal of Medical Sciences. She partakes regularly at public health awareness or education programs by giving lectures or ENT screening.

She keeps herself abreast with the latest medical knowledge on patient management and updated surgical techniques by attending various ENT workshops and conferences internationally. She is indebted to all her colleagues and consultants who have contributed towards enriching her work experience and who has generously imparted valuable knowledge. And she is also grateful to her patients whom she has learnt most from. 

She is currently the Resident Consultant Ear, Nose Throat (ENT)- Head & Neck Surgeon at the KPJ Klang Specialist Hospital. Recently, Dr Mazita has also been appointed as Clinical Associate Professor of Otorhinolaryngology- Head & Neck Surgery with the KPJ Healthcare University College since mid 2013. She is now actively teaching and training future budding ENT Specialists, apart from attending and treating her patients. 

28 comments:

  1. salam..doktor..sy nk mgajukan 1 permasalah sy..hidung sy sudah hampir 4 tahun tersumbat..pagi2 slepas mandi msti berair mcm kuar hingus...tp tak der selsema..then terus hidung tersumbat..kdg2 sbelah kiri jer kdg2 sblh kanan jer..kdg2 2 2 tersumbat..dah bermacam2 ubat klinik, ubat tradisional sy cuba tp xder kesan..sy bergantung pada vicks setiap msa..adakah doktar dpt simpulkan apakah permasalahan sy ini...cuma sy xpernah pegi scan lgi aper y membuatkn hidung sy tersumbat..terima kasih doktor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Elok diperiksa oleh pakar ENT. Kemungkinan ia hanya masalah rhinitis samada disebabkan oleh alahan atau tidak. Dan ia dapat dibantu dengan penggunaan ubat yang sesuai. Samada CT scan perlu dijalankan bergantung kepada pemeriksaan endoskopi di klinik. Sekiranya ingin ke klinik saya boleh hubungi 03 3377 7865

      Delete
  2. Assalam Dr Mazita.. Dalam seminggu yang lepas, telinga saya berasa sedikit bengang dan rasa tidak selesa. Saya ada jumpa Dr dan dikatakan telinga saya dijangkiti kuman disebabkan ketagihan penggunaan cotton buds. Dr di klinik ENT bagi ubat titis Ofloxacin 0.3% and Ceterizine. Tapi dalam seminggu saya guna ubat nih rasa macam tiada perubahan. Adakah dia perlukan masa? Telinga kanan saya yg dijangkiti kuman, adakah saya perlu titis for both telinga or hanya telinga yg sakit shja? Apakah kegunaan ubat Ceterizine kerana ubat ini hnya perlu dimakan sehari sekali. Mohon penjelasan Dr. Adakah saya perlu stop penggunaan cotton buds? TQ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Maaf lambat jawab. Elok berhenti guna cotton buds. Cetrizine untuk mengurangkan rasa gatal. Titis telinga hanya untuk yang sakit sahaja. Jika masih tidak pulih, sekarang sudah 2 minggu, elok diperiksa oleh doktor semula.

      Delete
  3. Salm Dr. Saya bru 11 hri menjalani pembedahan parotid tumor. Jahitan Alhmdulillah dh beransurbaik. Cuma saya nk tnya knapa bila mkn rasa bonjolan pada bekas surgery/bekas tmpt tumor yg tlg dikeluarkan? Bonjoln lmbut akn reda slpas 1 jm...adakah itu normal doc?

    Adda2u@gmail.com mohon dr beri mklum balas. Saya risau klu ianya x normal.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Kadang-kadang ada pesakit akan mempunyai gejala sebegini kerana parotid gland yang masih ada akan merembeskan air liur semasa kita makan. Selalunya masalah tersebut akan beransur hilang dalam beberapa minggu. Walaubagaimanapun elok beritahu pakar bedah semasa rawatan susulan.

      Delete
  4. Assalam Dr. Mazita, saya ada seorang anak berumur 3 tahun. Dia mengalami masalah di telinga kanan iaitu tahi telinga(ear wax) yang banyak daripada telinga belah kiri. Tahik telinga tersebut keluar dengan banyak dan mengeras dan sekiranya saya lama tidak membersihkan ia akan menggumpal menjadi seperti bebola. Ketika anak saya berumur 2 tahun, saya pernah membawa anak saya berjumpa dengan Doktor kerana risaukan dengan keaadaan anak saya beliau telah menyedut ear wax tersebut. Dia menasihatkan saya supaya jangan mengorek telinga anak saya tersebut. Untuk pengetahuan Dr. Mazita saya mengorek/membersihkan telinga anak saya dengan menggunakan cotton buds. Sekiranya saya tidak membersihkan telinga anak saya, tahi telinga akan berkumpul dengan banyak. Adakah saya patut tidak bersihkan telinga anak saya atas nasihat doktor atau Dr. mazita ada cadangan lain kerana saya amat bimbangkan anak saya takut dijangkiti kuman atau telinga dia bernanah. Mohon maklumbalas daripada Dr. Mazita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Salam,
      Memang disyorkan agar telinga tidak perlu dibersihkan dengan cotton bud. Ini kerana telinga bersifat 'self cleansing' iaitu tahi telinga tersebut akan keluar dengan sendiri. Kadangkala pada umur 3 tahun, tahi telinga bergumpal disebabkan saluran telinga yang kecil, tetapi ianya tetap akan keluar secara semulajadi. Jarang pesakit perlu dibawa ke doktor ENT untuk pembersihan telinga. Tahi telinga tersebut bersifat antiseptik dan dapat mengelakkan jangkitan bakteria atau kulat.

      Delete
  5. Assalam doctor
    Anak saya mengalami sakit telinga kerana ear wax keras,...
    Asal malam dia tak bleh tidur kerana sakit telinga nya, Apa perlu sy lakukn?
    Dh 2 hari telinga ank sy sakit dan dh ke klinik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Elok berjumpa doktor jika telinga anak puan sakit sangat sehingga menganggu tidur.
      Jika masalah tahi telinga keras, perlu titiskan ubat 5-10 titis setiap hari. Jika masih tidak keluar dengan sendiri atau sakit, elok berjumpa pakar ENT untuk cuci telinga tersebut

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. kalau boleh sye bertanya saya sakit telinga ..sbb salah korek dye ..lpas too jumpa doktor..lpas too doktor kate ade bengkak je dalam telingaa ..jadi pada pendapat proff ..tindakan apa yg perlu sye ambik ..

    ReplyDelete
  7. kalau boleh sye bertanya saya sakit telinga ..sbb salah korek dye ..lpas too jumpa doktor..lpas too doktor kate ade bengkak je dalam telingaa ..jadi pada pendapat proff ..tindakan apa yg perlu sye ambik ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Jika ada bengkak dalam telinga samada terluka semasa korek atau jangkitan kuman. Teruskan ubat yang diberi doktor tersebut. Jika masih tidak sembuh, jumpa dengan doktor semula atau pakar ENT

      Delete
  8. assalamualaikum doc..
    3hari lps,sy telah disahkn mengalami sinusitis tahap sederhana oleh pakar ENT di HSAJB. sy diarahkan utk meggunakan nasonex selama sebulan. sy juga diarahkan supaya berhenti menyusukn baby krn nasonez tsbt mungkin memberi kesan kpd baby..btulkah sy tidak boleh menyusukan baby?saya amat sedih dan terkilan melihat dia mnangis mahukan susu krn selama ini sy fully breastfeed..
    1 lg doc, disebabkn hidung tersumbat ini selama 2mggu, sy sudah hilang deria bau..adakah deria bau sy akan hilang selamanya atau ia akan pulih?saya amat risau kerana sudah tidak dpt menghidu sebarang bau..

    ReplyDelete
  9. salam doc.. sy nak tnya tntang leher sy yg dari dulu smpai skrg kembang.. sy rasa leher sy kembang sdikit dari sy kcik lgi.. tpi sy nak tau sngat klau leher kembang ni ada ubat.. kwn ada jga ckp elak kn mkn kulit ayam dan lbh kn mkn rumpai laut.. leher sy kembang sdikit dari leher org yg normal, dah lah leher pnjang mcm victoria secret pnya model :p (hehehe) pastu kembang rasa2 mcm org yg tngah pregnant pn ada.. sy blum kawin dan berumur 21 tahun.. leher kembang sy ni buatkn sy malu nak pkai tshirt biasa.. biarpn kembang sdikit tpi tak sakit, pdhal mama sy ckp kitorang tak ada keturunan yg leher kembang2 mcm sy ni.. hrap doc bule bgi nasihat.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Elok diperiksa leher saudari untuk pastikan tiada bengkak dari kelenjar seperti tiroid. Jika dah pastikan doktor semua normal, tiada apa yang perlu dibimbangkan. Saya tak pasti pulak mengenai petua makanan untuk leher bengkak:)

      Delete
  10. Assalam
    Klinik dr kat mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam
      Klinik saya di KPJ Klang Specialist Hospital.
      Telefon klinik 03 3377 7865 untuk keterangan lanjut

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Salam Dr.
    anak perempuan saya berumur 6 bulan. telinga kirinya saya lihat selalu ada kulit mengelupas di keliling lubang telinga. tak ada tahi telinga. dan hari ini saya ada cium di lubang telinga dia, ada bau seperti nanah. tapi tak ada nampak apa-apa pun di dalam lubang telinganya. untuk pengetahuan Dr. saya selalu bersihkan kulit kering tu menggunakan kapas + minyak johnsonbaby. bersihkan cuma di luar sahaja. Mohon nasihat dan pendapat dari Dr. terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Sekiranya ada bau hanyir seperti nanah, elok diperiksa doktor untuk kepastian. Selalunya kulit tidak mengelupas jika ianya sihat. Bimbang memang ada jangkitan.

      Delete
    2. Ok terima kasih Dr. atas maklum balas. Saya akan bawa untuk diperiksa.

      Delete
  14. Salam.doktor,..ank sy mpunyai mslh tlnga kiri..bhgn tlinga tengah trsumbat air setelah mrujuk.ent..kurang dengar..disampinh itu rhintis selsema sukar hilang...sblum ini ank saya ada tonsil tp dah dibuang...ent beri ubat loratadine dan ubt sembur hidung shj....bhgn audiologi telah test ujian pndgrn didapati tlnga sblah kiri kurang dengar...ada cdgn dgn mbuat pmbedahan meletak tiub dibhgn telinga tengah utk keluarkan air yg tesumbat....ada masa2 ank saya demam sbb sakit telinga...tp stakat ini ent suruh teruskan mkn loratadine dan ubt smbur...apa pndangan doktor

    .

    ReplyDelete
  15. Salam.doktor,..ank sy mpunyai mslh tlnga kiri..bhgn tlinga tengah trsumbat air setelah mrujuk.ent..kurang dengar..disampinh itu rhintis selsema sukar hilang...sblum ini ank saya ada tonsil tp dah dibuang...ent beri ubat loratadine dan ubt sembur hidung shj....bhgn audiologi telah test ujian pndgrn didapati tlnga sblah kiri kurang dengar...ada cdgn dgn mbuat pmbedahan meletak tiub dibhgn telinga tengah utk keluarkan air yg tesumbat....ada masa2 ank saya demam sbb sakit telinga...tp stakat ini ent suruh teruskan mkn loratadine dan ubt smbur...apa pndangan doktor

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Daripada penjelasan puan, kebarangkalian anak ada masalah otitis media. Jika cecair tersebut berterusan setelah menggunakan ubat, mungkin wajar lakukan pembedahan untuk menyedut cecair tersebut. Elok berbincang dengan doktor untuk kepastian diagnosis dan sekiranya perlu melakukan pembedahan. He/she will the best person to advise because they have examined your child.

      Delete